Vytvořte si kapsulový šatník, který vás bude bavit celé roky

Kapsulový šatník si zakládá stále více žen, které chtějí v každé situaci vypadat dobře, není jim lhostejná udržitelnost, a zároveň nechtějí každý den ztrácet čas vymýšlením různých kombinací. Jaké kousky tvoří základ kapsulového šatníku a jak si ho poskládat?

S kapsulovým šatníkem je konec bezradným ránům před skříní

Máte rády dortíky? Představte si, že každé ráno vám vedle postele přistane obrovský podnos s krémovými, čokoládovými i ovocnými zákusky, o kterých jste si snad ani nesnily. Rozhodnout se pro ten, nebo raději tamten? Nejraději všechny.

Podobně je to s oblečením. Když toho máte ve skříni příliš mnoho, kolikrát se dostanete do bezradné situace, kdy koukáte na jednotlivé kousky, které se vám v ten moment zdají nekombinovatelné. Nebo byste si na sebe někdy vzaly celou barevnou duhu, ale po odchodu z domu si to rozmyslíte?

Denně prý uděláme 35 000 rozhodnutí. To je opravdu dost. Dobrá zpráva ovšem je, že část z nich dokáže vyřešit právě kapsulový šatník.

Kapsulový šatník, seznamte se

Pointa kapsulového šatníku je v tom, že ženám pomůže ušetřit čas, peníze, a ještě usnadní rozhodování při každodenním výběru outfitu. Je to sada oblečení navržená tak, aby ji majitelka mohla nosit bez ohledu na to, jak se v průběhu času mění trendy nebo módní styl.

Koncept je postaven na pečlivém výběru kvalitního oblečení, které může být seskládáno do mnoha různých outfitů, a to jen pomocí několika základních kusů. Když totiž máte v šatníku právě takové, které vám i dokonale sedí, můžete je snadno vzájemně kombinovat, aniž byste každou chvíli musely investovat do nového oblečení.

S tímto skvělým nápadem přišla v 70. letech londýnská módní návrhářka Susie Faux. Chtěla najít způsob, jak mít v šatníku méně oblečení, ale přesto vypadat dobře a módně. Koncept pomohla zpopularizovat také americká návrhářka Donna Karan, která v roce 1985 představila kolekci "7 Easy Pieces" (7 jednoduchých kousků). Kapsulový šatník se stal velkým hitem a dodnes zůstává velmi populární mezi ženami po celém světě.

Proč je pro ženy super mít kapsulový šatník?

Jedním z důvodů je udržitelný způsob oblékání. Když si pořídíte nadčasové a kvalitní základní kusy, o které se s láskou staráte, vydrží vám delší dobu. Nepotřebujete tak nakupovat spoustu oblečení a touto svojí malou troškou šetříte životní prostředí.

Tím nejvýraznějším argumentem je ale usnadnění rozhodování, co obléknout. Jedním šmahem jednoduše nakombinujete basic kousky do stylového outfitu – a ty hodiny přemýšlení tak můžete strávit radši na kafi s kámoškou.

Na co se připravit při pořizování svého minimalistického šatníku?

Přestože sestavení kapsulového šatníku není náročné, neobejde se bez přípravy. Je založen na kvalitních kusech oblečení, které vám vydrží delší dobu. Budete proto potřebovat jistý čas, odhodlání a možná i trpělivost, abyste si pečlivě vybraly a našly takové, které budou splňovat vaše představy.

Na úvod zvažte, jaké jsou vaše potřeby a jaký styl preferujete. Popřemýšlejte, jaké barvy a vzory byste chtěly dlouhodobě nosit.

Sestavte si seznam basic kousků, které by měly být součástí vašeho šatníku. Zaměřte se na neutrální barvy, jako jsou černá, bílá, šedá a béžová, a poté přidejte doplňkové barvy, které vám umožní vytvářet různé kombinace.

Myslete na to, že by měly být nadčasové a snadno kombinovatelné mezi sebou. Vybírejte si kousky, které vynosíte do práce, ale také na společenské příležitosti (večírek, divadlo). Nezapomeňte na doplňky, které dokážou vyšperkovat styl celého outfitu k dokonalosti.

Aby se vám přemýšlelo snáze, můžete se inspirovat bugáckým seznamem:

Kapsulový šatník sice vypadá jednoduše, ale dobrým výběrem jednotlivých kousků oblečení ukážete světu svůj unikátní módní cit a vkus.

Kapsulové kousky z Bugy

Buga má nadčasovost a šetrnost k životnímu prostředí neodmyslitelně ve své DNA, proto kapsulovému šatníku radostně tleskáme. Spojili jsme síly se spisovatelkou a moderátorkou Evropy 2 a Óčka Ivanou Kulhánkovou alias @ivana_fancy a cvakli pro vás několik kousků, které vám pomohou začít.

Skvěle padnoucí košile je absolutní základ, vypadá dobře ke všemu a bez ní to prostě nejde. Košile Tawia White splní i ty nejnáročnější požadavky – díky materiálu vysoké gramáže vás nebude po chvilce nošení znepokojovat pomačkaný vzhled. Je pružná, jemně přiléhavá a střižená dokulata. Můžete ji nosit jen tak přes kalhoty, nebo využít rozparky na bocích a zastrčit ji za pas.

U kalhot se v Bugalandu řídíme heslem, že je šijeme takové, jaké chceme taky nosit. Vychytali jsme všechny otravné kalhotové neduhy – žádné zipy a tlačení, pouze pružná guma a propracovaný střih, který sedí jako ulitý.

Na Ivče můžete vidět kalhoty Malika ve verzi Black i Denim a dlouholeté stálice Reece ve verzi New Black s vyšším pasem. Padla vám do oka i hravá cropnutá kráska? Je to košile Walid Ecru.

Trička si mohou podat ruku s košilemi. Co bychom bez nich dělali… Stačí však pár kvalitních v jedné barvě či s nadčasovým vzorem, jako jsou proužky či tečky, a o stovky šik outfitů máte postaráno.

Ivana rovnou skočila do proužkovaného trička Gogo White Elegance, vedle sebe má i jeho tmavšího bráchu Gogo Navy Elegance. Pokud si s proužky ještě netykáte, nechte se zlákat jednobarevnou krásou Kenda White s efektním, hlouběji vykrojeným výstřihem na zádech, a černým lehoučkým přiléhavým tílkem Tiaret Black.

Sako dokáže s outfitem udělat divy, zvláště když si vyberete takové, které v sobě má stylu na rozdávání. Přesně to splňuje sako Chanya Black, které Ivana oblékla k sukni i kalhotám. Základem je nadčasový střih, materiál, který perfektně drží tvar, i když vás čeká den plný pracovních schůzek, a přitom večer už držíte v ruce lístky na divadelní představení.

No a co by to bylo za šatník (nejen kapsulový) bez malých černých? Při tak minimalistickém kousku se můžete soustředit na rafinované detaily. Šaty Yasar Black mají lodičkový výstřih, který přechází do decentního krátkého rukávu. Jemně se rozšiřují a sahají po kolena, abyste je využily ve volném čase, ale i na společenské akce. Všimněte si, jak hravě s nimi působí cropnutá košile Walid Ecru, která už zářila v kalhotovém outfitu.

Móda i kapsulový šatník jsou především zábava. Nechte se unášet svou kreativitou při vytváření nových kombinací a sestavte si šatník, který budete s láskou nosit i se o něj starat.

Michel Struharova

Michel Struharova

Michel je jednou z Bugáckych copywriteriek. Hoci presedí hodiny nad klávesnicou a hrá sa so slovami, keď zaklapne počítač, svoju neposednosť nezaprie - obúva tenisky a uteká behať. Jej ‹3 je Portugalsko, výhľady, spontánnosť, kilá bryndze, litre kávy.

Zpět do obchodu