Materiál: někdy je to vaše druhá kůže

Můžete mít sebevíc vyladěný střih, ale alfou a omegou kvalitního kousku je materiál. Každý má jiné vlastnosti, každý vyžaduje trochu jinou péči, každý se hodí pro jiné typy oblečení.

My si samozřejmě potrpíme na ty nejkvalitnější látky, které jezdí naše Péťa osobně vybírat na různé veletrhy i do zahraničí. Postupně vám ve třech článcích představíme na dvě desítky materiálů, ze kterých šijeme nejčastěji, anebo které jsou něčím specifické. Vykopáváme – jak taky jinak – materiálem nejznámějším.

100% bavlna

O bavlně toho bylo napsáno už mraky, takže story o získávání z bavlníku necháme pro tentokrát stranou. Vypíchneme tady spíš její skvělé vlastnosti. Tento přírodní materiál rozhodně ocení alergici, astmatici a obecně lidé s citlivější pokožkou. Je savý a prodyšný, navíc dost odolný – snese tedy i vyšší teploty praní a jen tak se nevyvěsí. Bavlna ale není elastická, a proto se někdy může trošku mačkat. No, jednou za čas se ta žehlička prostě zapnout musí.

Nejsou to ale jen lehké kousky, pro které je tato látka vhodná. Třeba „shacket“ Zunu se těší oblibě i díky certifikované bavlně GOTS s vyšší gramáží.

100% viskóza

Viskóza je prostě bezva. Je to poloumělé vlákno, které se vyrábí z celulózy nejčastěji z přírodního dřeva, a má řadu výhod. Tak jako bavlna je krásně prodyšná, oproti ní je ale hebčí, lesklejší a splývavější. Má taky chladivý účinek a netvoří se v ní statická elektřina, takže nepřitahuje smítka ani chlupy, pokud třeba chováte doma nějakou zvířenu. Další výhodou viskózy je její barevná stálost. Bude vás sice těšit svou delší životností (nežmolkuje), sušičkou ani žehličkou ale tenhle materiál radši moc netrapte.

Kvalita na první dotek a láska na první pohled – to jsou naše stálice, šaty Elegance. Praktické, univerzální, lichotivé a šik. Až vám bude skoro blbý, že je nosíte pořád… :)

Bavlna + elastan

Jedna z našich nejoblíbenějších směsových látek. Výhody bavlny jsme si řekli, nevýhody taky; a právě elasticitu bavlně propůjčí – nečekaně – elastan. Tato vlákna jsou velmi jemná a materiálu propůjčují úžasné vlastnosti jako je právě pružnost a schopnost udržet tvar. Oblečení se tudíž nevytahuje, nemá sklon k mačkavosti a neabsorbuje vlhkost. Látky z této směsi jsou zároveň lesklejší a barevně stálé. Elastan je dokonce odolný vůči mořské vodě a působení světla.

Certifikovaná bavlna GOTS s trochou elastanu oblékla jedny z našich (vašich) nejoblíbenějších novinek podzimní sezóny 2022 – mikiny Izis. Netopýří rukávy a stojáček působí ležérně a elegantně zároveň, takže není divu, že se tak líbí.

Polyester

Velmi odolný syntetický materiál, který kromě stálosti barev a nemačkavosti oceníte i pro jeho pružnost a pevnost. Je rychleschnoucí a nezadržuje vodu, proto se často přidává zejména do přírodních materiálů používaných na letní kousky, funkční prádlo, ale i svrchní vrstvy.

Pro zmíněnou odolnost je polyester často využíván na kvalitní bundy nebo kabáty. Při šití kabátku Shen jsme sáhli po kombinaci se spandexem a výsledkem je neuvěřitelně příjemný a originální kousek, který vás vydrží chránit i zdobit dlouhé roky.

Bavlna + polyester

Prodyšnost a savost bavlny skvěle doplňuje odolnost, pevnost a pružnost polyesteru. Nemačkavý a stálý materiál ideální pro náročné ženy. Kousky z těchto látek skvěle drží tvar i svou barevnou stálost.

Lerato je nejoblíbenější kabátek v naší nabídce. Krásně obepne vaše křivky, schová ruce do kapes i lokny do velkolepé kapuce, takže je jasné, proč je jedním z našich bestsellerů. Lerato Mustard je ušitý z kvalitní počesané bavlny s polyesterem – má tedy na vnitřní straně jemný chloupek, díky čemuž si určitou údržbu žádá.

Tak co, pomohla vám naše první materiálová nálož, abyste se v látkách trochu vyznaly? V příštím článku se mrkneme na oblíbený mušelín, kvalitní bambus i viskózová vlákna jako jsou tencel nebo modal.

Anička Pospíšilová

Anička Pospíšilová

Usměvavá Anička v našem Bugalandu zařídí vše, možné i nemožné.

Zpět do obchodu