Provětrejte svůj šatník. Víme, jak na to!

Asi se všechny shodneme na tom, že když máme uklizeno ve skříních, hned máme větší prostor pro kreativitu při vybírání outfitů a navíc se nám tak nějak „lépe dýchá“. A pořádek v hlavě zase znamená pořádek v životě. U nás v Buga věříme, že s příchodem nové sezóny nastává ideální čas pro jarní úklid, protřídění šatníku a re-organizaci našich úložných prostor. Jak ale na to? Na pomoc jsme povolaly dvě expertky na slovo vzaté: jednu znáte z našich sociálních sítí a tu druhou… tu zná celý svět díky její show na Netfllixu!

Pečovat o sebe a svůj prostor

Určitě se s námi shodnete na tom, že je opravdu důležité o sebe každý den pečovat, abychom se cítily v psychické pohodě. Každá máme jiné fígle a my jsme na Instagramu během loňského roku zaznamenaly spoustu tipů - například si ráno zacvičit jógu, protáhnout se nebo začít den procházkou. Jiné blogerky zase radily přerušit den plný povinností nějakou radostí pro sebe: číst si, dát si koupel či se na pět minut vědomě zastavit a vychutnat si kávu…



Naše ambasadorka Veru Harnol se třeba nejlépe sama se sebou cítí, když si hezky upraví vlasy, namaluje se a oblékne si cokoliv jiného než pyžamo a tepláky! :-) Před dětmi milovala košile, sáčka a tílka s krajkou… Dnes se cítí žensky i v basic triku, džínách a příjemném svetru. A co naše domácnost? Naše domovy jsou místem, kde se potřebujeme cítit dobře a v bezpečí, a proto je důležité o svůj prostor pečovat stejně, jako se staráme samy o sebe. „Já mám skříně uklizené, mám ráda pořádek v domácnosti, a to i uvnitř skříní, kde jsou komínky a ještě mám věci roztříděné podle barev a druhů. Když uklizeno není, jsem z toho nervózní. Řád vládne skříním u dětí, u manžela i u mě a všichni jsme si na to zvykli,“ popisuje Veru Harnol, jak to chodí v její domácnosti. 

Když je binec, je to mazec!

Jen podle rychlého průzkumu u nás v Buga to vypadá, že je nás skutečně většina, co máme ve skříních pěkné “čoro-moro”! A pokud jste se stejně jako my rozhodly s nepořádkem v šatníku zatočit, jistě Vám pomohou tipy nejen naší ambasadorky Veru, ale také světově známé expertky na úklid, Marie Kondo. Její slavná show, kterou si můžete pustit na Netflixu, se nazývá „Zázračný úklid s Marie Kondo“ a můžeme potvrdit, že název ani za mák nepřehání. A že nemáte čas si seriál pouštět? Nevadí, ty nejdůležitější body jsme pro Vás totiž sepsaly!

1) Vyházejte všechny věci ze skříně na jednu velikou hromadu.

2) Vytřiďte věci, které Vám již neslouží, nebo je neunosíte. Jak takovou věc poznat? Zeptejte se samy sebe, zda jste věc na sobě měly v uplynulém roce či, jak říká Marie Kondo, zda ve Vás kousek „sparks a joy“, tedy zažehne jiskru. Nechávat si máme ty věci, které jsou „důležité pro nás a naši budoucnost.“

3) S věcmi, které již nevyužijete, se hezky rozlučte a pošlete je dál. Třeba na charitu nebo do second handu. Jistě ještě někomu dobře poslouží. 

4) Cílem této “očisty“ není zbavit se všeho, ale pročistit svůj šatník a uvědomit si do budoucna, že je důležité nakupovat s rozmyslem. Nepodléhat nátlakovým slevovým akcím. Nekupovat nekvalitní kousky, které nebudete rády nosit, ale budovat šatník ze „signature“, tedy jedinečných kousků!

Jak udržet i několikačlennou domácnost v pohodě a řádu?

Ono se to expertce z Japonska povídá, když neví, jak vypadá pravá česká přeplněná skříň, že? :) Co k úklidu skříní dodává Veru Harnol? „Jak u mě probíhá úklid skříní? Vše vyhážu na zem a jdu skládat, třídit hezky do komínků. Šatník, můj i dětí, čistím s naprostou pravidelností. Rozhodně doma oblečení neshromažďuji, mám ráda, když skříně dýchají, tím i celá naše pětičlenná domácnost. Razím heslo, jedna nová věc dovnitř, dvě ven z domu. Věci prodávám za symbolické ceny, těší mě, že o ně je zájem. Když nemám na prodej kapacitu, vozím věci do patřičných sběrných míst.“

A jaké jsou Vaše tipy na udržování domácnosti v pohodě? Máte ve skříních uklizeno nebo vyznáváte motto „pořádek je pro sraby, inteligent zvládne i chaos“? Dejte nám vědět na našich sociálních sítích třeba jako komentář k našim postům. 


Veronika má na sobě sáčko Ania red.

Vaše Buga

#ProKazdeTveJa

Zpět do obchodu